понеділок, 6 січня 2020 р.

Свято колядок, щедрівок “Ой радуйся, земле!”


Сьогодні наша бібліотека ознайомила читайликів  з колядками, щедрівками, а також з їх історією виникнення. Пригадали найвідоміші колядки та щедрівки.


Колядки та щедрівки - це українські обрядові пісні, які виконують під час новорічних та різдвяних свят. А ось чим вони різняться знають далеко не всі. Різниця є: традиційно колядки виконують на Різдво (7 січня), а щедрують - напередодні старого Нового року (13 січня). У колядках, насамперед, прославляють народження Христа, а виконуючи щедрівки люди бажають добробуту родині, багатого урожаю та інших благ.Так само як і календарно-обрядові пісні, щедрівки та колядки мають язичницький характер. А зміст їхніх текстів обов’язково має магічне значення.


Звичай колядування пов’язують із днем зимового сонцестояння, який ще називають святом Коляди. У давнину його святкували 25 грудня. Наші предки вважали, що саме в цей день Сонце з’їдає змій Коротун, а всесильна богиня Коляда в Дніпровських водах народжувала нове Сонце - маленького Божича. Люди намагалися захистити новонародженого та проганяли Коротуна. Потім - ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового Сонця.

 
Щедрування - давній новорічний звичай, під час якого групи щедрувальників  піснями славили господарів, бажали їм здоров'я і достатку, за що отримували винагороду. Супроводжувалось воно магічними діями, музикою, танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками. Щедрівки, на відміну від колядок, мають свою особливість, традиційний приспів: «Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на весь вечір».


Немає коментарів:

Дописати коментар