середу, 12 травня 2021 р.

День матері

Цьогоріч День матері збігається з Днем перемоги

День матері в Україні традиційно відзначається у другу неділю травня. Цього року – це 9 травня, коли також святкують Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Свято матері та його традиції шанують у понад сорока країнах світу, адже воно нагадує нам про головну людину в нашому житті – маму.

Де святкують День матері у травні

У більшості країн День матері святкують саме у другу неділю травня, але в деяких - є спеціально встановлені дати. Крім України 9 травня 2021 року вшановувати матерів будуть в Естонії, США, Мальті, Кіпрі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Італії, Туреччини, Австралії, Японії, Бельгії, Бразилії тощо.

В Україні День матері святкують з 1999 року – він встановлений відповідним указом президента.

Історія свята та його засновники

День матері походить ще з Стародавньої Греції, де існував культ матері-богині Геї. А у Великобританії в XVII-XIX століттях відзначали «материнську неділю», вшановували улюблених мам і пекли особливий пиріг.

 Ініціатива зробити це свято загальним походить зі США. У 1872 році американка Джулія Уорд виступила з ідеєю, що День матері – це день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Але широкої підтримки вона не отримала.

Немає коментарів:

Дописати коментар