Свята вечеря - це вечір 6 січня перед Різдвом
Христовим. Це свято відзначається в родинному колі. Цього дня
закінчується Різдвяний сорокаденний піст. На столі виставляють 12 пісних
страв на честь 12 апостолів.
Після
появи першої зорі на небі на стіл накривають вечерю з 12 страв. Оскільки
цього дня ще триває піст, на столі не має бути м'ясної та молочної їжі і яєць.
Алкоголь також під забороною - замість нього п'ють узвар. Перелік страв не
строгий і визначається за бажанням господарів. Але обов'язковими на столі
є кутя, узвар та вареники з грибами чи капустою. Часто також готують
грибний суп, пісний борщ, смажену картоплю, тушковану капусту, голубці з кашею.
Риба в цей вечір дозволена - на стіл подають солоного оселедця або заливне.
Першим
за стіл має сідати хазяїн дому. За стіл обов'язково сідає вся
родина. Додому запрошують бабусь та дідусів. Ходити в гості цього дня
не прийнято. Перед тим, як почати їсти, голова сім’ї
підкидає ложку куті до стелі. Якщо кілька зернять прилипне - рік буде
врожайним. На стіл також ставлять тарілки для померлих родичів і для тих,
кого зараз немає вдома.
Немає коментарів:
Дописати коментар