середу, 29 квітня 2020 р.

Лiтературна вiтальня до145 рокiв вiд дня народження Рафаеля Сабатiнi «Олександр Дюма сучасної белетристики»



Рафаель Сабатіні, англійський письменник, народився 29 квітня 1875 року в родині оперних співаків. Батьки Рафаеля продовжували театральну кар'єру, тому хлопчик жив у родичів в Англії. Незабаром сім'я Сабатіні возз'єднується і проживає в Порту, в якому майбутній письменник отримує початкову освіту. Після школи він відбуває в Ліверпуль і працює перекладачем.

В 1921 році Рафаеля Сабатіні мав уже чверть століття літературного стажу, але саме тоді до письменника прийшов успіх — з виходом в Англії, а пізніше в США, роману «Скарамуш», який розповідає про часи Французької революції. Книга стала міжнародним бестселером.

 Ще більший успіх мав його роман «Одісея капітана Блада». Взявши за основу окремі факти біографії знаменитого англійського пірата Генрі Моргана, письменник створив чарівний образ корсара-джентльмена, далекого від злості, корисливості, несправедливості. Видавці взялися перевидавати його більш ранні книги, за його творами ставили п'єси.

 В роки Другої Світової війни в Сабатіні почалися проблеми зі здоров'ям, він став менше писати; його останній роман «Гравець» з'явився в 1949 році. Взимку 1950 року Сабатіні, незважаючи на хворобу, відправився, як завжди, у Швейцарію. Але майже весь час він проводив у ліжку. І 13 лютого 1950 року помер і був похований в Адельбодені.


Дія роману відбувається у XVII столітті. Під час повстання проти англійського короля Якова II у вир подій випадково потрапляє молодий лікар Пітер Блад. Після розправи над повстанцями його разом з каторжанами продають у рабство в далеку колонію — на острів Барбадос. Та спритний і сміливий юнак з кількома рабами втікає з неволі. Позбавлений змоги жити на батьківщині, бездомний вигнанець Пітер Блад стає піратом.

Немає коментарів:

Дописати коментар