суботу, 7 серпня 2021 р.

Пантелеймон Олександрович Куліш


Куліш Пантелеймон Олександрович — ВікіпедіяПантелеймон Олександрович Куліш (1819–1897) – український письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, редактор, видавець. Автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису. Походив із старовинного старшинського козацького роду. Ще в гімназії Куліш зарекомендував себе як талановитий та честолюбний юнак. Мав добру пам'ять, міг з пам'яті цитувати цілі сторінки прочитаного, мав красивий почерк, гарно вмів малювати. 

В кінці 1850-их років Куліш уклав першу фонетичну абетку української мови, в якій не було церковнослов'янських літер ѣ та ы, з'явилася літера g (на позначення ґ). Загалом саме правопис Куліша лежить в основі сучасної української абетки, хоча для цього первинна кулішівка пережила значну трансформацію. З 1876 року кулішівку було заборонено в Російській імперії, натомість у 1890-их роках її у видозміненому вигляді було впроваджено у школах Галичини (на зміну етимологічному правопису), що дало поштовх до розвитку цього правопису.

Окрім цього, Пантелеймон Олександрович Куліш написав історичний роман "Чорна рада"

Чорна рада (роман) — Ð’Ñ–ÐºÑ–Ð¿ÐµÐ´Ñ–ÑУ «Чорній раді» дві сюжетні лінії — історична й любовна. Перша з них — боротьба за гетьманську булаву та події Чорної ради 1663 року в Ніжині. Друга — це історія пригод молодого козака Петра та його кохання до дівчини Лесі. У романі правдиво відтворено соціальні суперечності в Україні після переможної визвольної війни та приєднання до Московського царства. Одним із наслідків цих суперечностей і стала Чорна рада, в якій взяли участь народні низи.






Чорна Рада» Пантелеймона Куліша – Українська мова та література

Немає коментарів:

Дописати коментар