вівторок, 29 вересня 2020 р.

175 років від дня народження Івана Карпенко-Карого

Серед драматургів, які постачали театр корифеїв сценічною продукцією, найбільш талановитим виявився Іван Карпенко-Карий. В історію національного театру й українського красного письменства він увійшов як талановитий актор, батько української комедії та української трагедії, митець, велич творчого доробку якого досі викликає щире подивування. Як актор Іван Карпенко-Карий віртуозно зіграв ролі Назара Стодолі з однойменної драми Т.Шевченка, Герасима Калитки («Сто тисяч»), Терентія Пузиря (« Хазяїн»), Мартина Борулі та Омелька (« Мартин Боруля»), Потоцького (« Сава чалий») з власних творів.

 

Написавши вісімнадцять п’єс, Карпенко-Карий став найяскравішою зіркою в сузір’ї кращих українських драматургів.

Пам’ять про геніального корифея увіковічено в багатьох місцях України, на батьківщині споруджено пам’ятник і відкрито літературно-мистецький заповідник «Хутір Надія», а Київський національний інститут театрального мистецтва з гордістю носить ім’я Івана Карпенка-Карого.


,,Сто тисяч'' і ,,Хазяїн'' - це драматичні твори, котрі наповнені неповторним українським колоритом і харизматичними персонажами. Саме тому вони так подобаються і читачам, і глядачам. Тонка сатира, іронія спонукає нас не лише насолоджуватися самим сюжетом, а й робити висновки на основі тієї чи іншої п'єси: що головне у житті : гроші чи здоров'я, чи існує справжнє кохання, чого варті карбованці і гривні без щастя і затишку у сім'ї?...Здавалося б ці твори написані більш ніж сто років тому, однак не втратили своєї актуальності і сьогодні, у бурхливому двадцять першому столітті.



Немає коментарів:

Дописати коментар