На
покутті перед віконами горить лампадка.
На столі, в бік покуття, стоїть дідух.
Біля нього настелено сіна, на ньому в
глечику – узвар, а в новому горщику –
кутя.
Сьогодні ми з читайликами поговорили про те, що діти в багатьох регіонах носять вечерю: хрещеному, хрещеній, найближчим родичам. За принесену вечерю їх чекають подарунки та гостинці.
Кутя вважається основною обрядовою їжею, а тому з нею пов'язано чимало обрядових дій. Після її приготування, вийнявши горщик, дивляться: якщо зерна піднялися через вінчик — на добробут, а запали — на лихе передвістя. До звареного збіжжя додають меду, але пам'ятають відоме прислів'я: «Не передай куті меду». Ще кутю заправляють товченим маком, волоськими горіхами, родзинками та іншими смаковитими приправами. Натомість усе це розмішують узваром.
Немає коментарів:
Дописати коментар