четвер, 29 листопада 2018 р.

Літературна вітальня до 240-річчя від дня народження Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка (1778-1843) “Світлий геній українського слова”

Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко - український прозаїк, драматург, журналіст, літературний критик і культурно-громадський діяч, засновник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Твори письменника утверджували високі морально-етичні якості людини з народу, відіграли помітну роль у розвитку української мови.

Сьогодні з читайликами ми поговори про те, що початок творчої діяльності Г.Ф. Квітки - Основ’яненка припав на часи, коли відбувались значні історичні зміни, що спонукали до відродження національної самосвідомості українського народу. 

Перша збірка Основ’яненка, написана українською мовою, стала набутком національної культури. Письменник продемонстрував у повісті „Маруся” здатність української мови відтворювати найтонші нюанси думки, її стилістичне багатство. Своїм першим друкованим твором українською мовою Квітка ствердив появу в українській літературі нового жанру – жанру української прози.

Немає коментарів:

Дописати коментар