понеділок, 9 жовтня 2017 р.

Літературна вітальня до 470-річчя від дня народження Мігеля де Сервантеса "На шляху до "Дон Кіхоту""

Стимулом до створення книги послужив роман «Інтерлюдії романсів», що висміює фермера, який зійшов з розуму після прочитання безлічі лицарських романів. Бідний фермер кинув свою дружину і став блукати по білому світу - що, в свою чергу, зробив і герой роману Сервантеса (за винятком того, що Дон Кіхот не був одружений).


Сьогодні з читайликами ми поговорили про те, що головного героя роману багато критиків називали найбільшим мрійником всіх часів. Це так і є: він живе в придуманому світі лицарства і шляхетності, його погляд на речі спотворений. У його бурхливих фантазіях вітряки - це «жахливі велетні», яких треба «перебити всіх до єдиного». У всьому він бачить підступи злого чарівника, якого йому треба обов'язково перемогти, щоб «стерти погане насіння з лиця землі».

Образ Дон Кіхота став надбанням усієї світової культури, тому що такі люди живуть в будь-якій країні. Це мрійники й ідеалісти, які не щадять свого життя заради захисту інших людей. Ось чому до цього образу знову і знову повертаються письменники і поети, художники і режисери, що говорить про безсмертя цього літературного образу.

Немає коментарів:

Дописати коментар