пʼятницю, 11 січня 2019 р.

Свято Старий Новий рік "Щедрий вечір"

Тиждень по коляді, напередодні Старого Нового року українці святкують щедрий вечір. За християнським календарем – це день преподобної  Маланки, а вже зранку наступного дня свято Святого Василя. В народній традиції обидва свята об’єднались. От і маємо Щедрий вечір або Маланки. 

          Під Старий Новий рік варили щедру кутю, дівчата щедрували не заходячи до хати,  а пізніше до них приєднувалися і хлопці. Щедрування – це ціле театралізоване дійство у костюмах  та масках. Щедрівники водять Маланку (переодягненого у дівочий одяг хлопця) та козу – символ добробуту. Чим гучніше, веселіше мине цей вечір, тим краще пройде наступаючий рік.

          Рівно сто років тому, у 1918 році за радянських часів після впровадження нового літочислення в календарі раптом зник цілий шматок часу, і після 31 січня відразу настало 14 лютого! Старий Новий рік як свято налічує без малого ось уже 100 років. А приємна традиція зустрічати Старий Новий Рік за юліанським календарем не застаріла завдяки тому, що православна церква досі відзначає його за старим стилем, тобто 14 січня.

Немає коментарів:

Дописати коментар