середу, 8 лютого 2017 р.

Літературна вітальня від "Пригод Олівера Твіста" до "Великих сподівань"

7.02. у бібліотеці відбулася літературна вітальня, присвячена 205-їй річниці від дня народження видатного англійського письменника Чарльза Діккенса - велетня світової літератури, в скарбницю якої він вніс десятки томів талановитих творів з незабутніми героями. З читайликами ми поговорили про те, що це був великий гуманіст, який понад усе ставив щастя та добробут людини у вільному суспільстві. Діккенс був великим мрійником-романтиком і в житті, і у творчості. Він вірив, що за допомогою проповіді добра, правди і краси можна зробити світ кращим.


 Роман "Пригоди Олівера Твіста" - це перший "роман-виховання" і в той же час авантюрно-пригодницький роман, де головна тема - показ самотності дитини у несправедливому світі. Олівер пройшов через поневіряння та приниження, в яких мав зробити вибір між добром і злом, знайти свій шлях у житті. У цьому чутливому й м'якосердному хлопчикові жила могутня сила нескореного духу, яка врятувала його від смерті у робітному домі.



Роман “Великі сподівання” належить до пізньої творчості письменника і справедливо вважається одним із його шедеврів. В ньому вже не знайти однозначності інтерпретацій, віри в неодмінність перемоги добра над злом, щасливих розв’язок, якими означені Діккенсові твори попередніх періодів. 
Міняється погляд письменника на життя, з’являється відчуття його складності й загадковості, його непередбачуваності, через що доля головного героя та інших персонажів перетворюється на низку сподівань, які не здійснюються.

Наших постійних читачів захоплюють твори Чарльза Діккенса.


Немає коментарів:

Дописати коментар