вівторок, 12 січня 2021 р.

Свято Старий Новий рік "Щедрий вечір"

 


Двічі святкувати Новий рік стали також через те, що він слідує після Різдва, 7 січня. Також у православній церкві на григоріанський Новий рік припадає Різдвяний піст, що виключає щедрі застілля та розваги. Для багатьох віруючих Старий Новий рік має особливе значення, оскільки від душі його відсвяткувати вони можуть лише після закінчення Різдвяного посту: вже можна накривати "багатий" стіл із м'ясними стравами. 

В Україні, Білорусі в цей день також відзначають Щедрий вечір, який включає в себе святкування, гуляння і ворожіння.

днією з традицій свята також було ворожіння. Передбачення цієї ночі вважалися найбільш правдивими. Уві сні нібито можна було побачити майбутнього чоловіка, якщо перед сном розчесати волосся і покласти гребінь під подушку. Лягаючи спати, дівчата промовляли слова: "Суджений-ряджений, прийди мені голову розчесати".

Також старому Новому році передує свято Маланки (або ще Меланки). 13 січня святкування починалося з ранкового обходу дворів, коли діти вітали, бажаючи усіляких благ, – "меланкували", а ввечері такий обряд здійснювали дівчата, співаючи щедрівки, – щедрували. Також одна з популярних традицій на Маланки – ворожіння на варениках. За начинкою вареників можна було зрозуміти, що чекає в новому році





Немає коментарів:

Дописати коментар