неділю, 3 травня 2020 р.

Хвилинка – цікавинка « Свято сонця »


Мільйон планет розміру Землі міг би поміститися всередині Сонця.  Порожнє Сонце вмістило б близько 960 000 сферичних Земель. Якщо втрамбувати їх всередині, не витрачаючи місця, то приблизно 1300 000 таких планет помістилося б всередині Сонця. Площа поверхні Сонця в 11 990 разів перевищує площу Землі.

Сонце містить 99,86% маси Сонячної системи.  Маса Сонця приблизно в 330 000 разів більша за масу Землі. Вона складається на майже три чверті з водороду, тоді як більша частина маси, що залишилася, – гелій.

Сонце – це майже ідеальна сфера.  Існує лише 10-кілометрова різниця між полярним та екваторіальним діаметром Сонця. Це означає, що Сонце -дуже наближене до досконалої сфери.

Сонце одного дня буде приблизно розміром із Землю.  Після фази червоного гіганта Сонце розпадеться. Воно збереже свою величезну масу з приблизним розіиром у нашу планету. Коли це станеться, воно стане білим карликом.

Температура всередині Сонця може досягати 15 мільйонів градусів Цельсія.  Енергія виробляється в ядрі Сонця шляхом ядерного синтезу, коли водень перетворюється на гелій. Гарячі об’єкти розширюються, Сонце б вибухло, якби не його величезна гравітаційна сила. Температура на поверхні Сонця близько 5600 градусів Цельсія.

Немає коментарів:

Дописати коментар